Artikler

9 ting du burde sjekke om maskinen din er treg

Skrevet av ardodata

Etterhvert som vi progresserer og utvikler oss lærer vi også nye ting. Her ønsker vi å dele litt av hva vi lærer i dagene våre. Vi kommer til å legge ut forskjellige artikler om data, programvare, utfordringer osv.

4 February, 2020

Ingenting er mer irriterende enn en treg maskin, når vi faktisk trenger at den er effektiv. Før du gir opp og legger den fra deg kan du prøve disse triksene for å gjøre opplevelsen litt bedre.


1. Programmer i oppstart

Om et program ikke brukes daglig, burde det heller ikke starte ved oppstart da det tar resurser fra maskinen din. Gå til Oppgavebehandling og velg Oppstart øverst i vinduet. Her kan du se programmene som starter når maskinen din slår seg på. Velg det aktuelle programmet og velg Aktiver/Deaktiver ettersom om du vil ha det startende med maskinen eller ikke.

2. Identifiser programmer og prosesser som tar ressurser

Her skal vi også inn i Oppgavebehandling. Velg Prosesser (Oppgavebehandling åpner oftest i dette vinduet allerede) og under dette kan du så trykke på tabben med enten Prosesser eller Minne for å sortere etter disse egenskapene. Her kan du se om det er et program som tar opp store ressurser. Kanskje det er et program du ikke bruker?

3. De-fragmentere systemet

Over tid kan data på disken din bli fragmentert på forskjellige steder. Mange operativsystem skal de-fragmentere automatisk, men ikke ta det helt for gitt. Sjekk det ut for sikkerhetsskyld.

4. Rydd opp i midlertidige filer

Når du surfer på nettet blir det hele tiden lagret midlertidige filer på disken din. Dette er unødvendige filer og må tidvis slettes og ryddes opp i.

5. Sjekk ledig plass på harddisken

Om du går inn på Min Datamaskin kan du se hvor mye ledig plass du har på disken din. Du burde alltid ha minst 20% ledig plass, om ikke kan det begynne å bli ineffektivt.

6. Hvor mange vinduer har du åpen?

Etter en lang arbeidsdag på maskinen kan vi fort ende opp med 15 – 20 eller flere åpne vinduer. Dette kan inkludere tabs i nettleseren og andre programmer. Om ikke du trenger å ha dem oppe så burde du lukke dem (husk å lagre om du trenger det).

7. Har du nok RAM?

Hvor mye RAM du burde ha på maskinen din avhenger mye av hva du skal bruke maskinen til. En gaming-maskin burde ikke ha mindre enn 16 GB, mens en normal hverdagsmaskin til youtube og surfing kan komme unna med 8 GB, eller til og med 4 GB.

8. Er det planlagte prosesser som går mens du skal bruke maskinen?

Du burde sjekke om maskinen din kjører prosesser i bakgrunnen, som virus-scan eller backup. Prosesser som dette kan ta en del ressurser fra maskinen din mens de kjører, men går over når prosessen er over. Hvis maskinen virker betydeligere treg i perioder kan dette være hvorfor. Løsningen kan være å gå inn i programmene og planlegge prosessen til en tid som passer bedre.

9. Er det virus eller malware på maskinen din?

Virus og Malware er dessverre ofte grunnlag for trege maskiner. Kjør en full scan av maskinen for å se etter problemer.

Ikke gi opp og re-installer Windows med en gang, da det ofte kan fikses uten å måtte slette alt innholdet på maskinen.

Andre artikler du kanskje vil like..

Er disken din kontinuerlig full?

Er disken din kontinuerlig full?

Er disken din kontinuerlig full? Det kan være mange grunner til at maskinen din hele tiden er full, men veldig ofte...