Artikler

Hvor mye kjølepasta skal du bruke? Og hvorfor bruker vi det egentlig?

Skrevet av ardodata

Etterhvert som vi progresserer og utvikler oss lærer vi også nye ting. Her ønsker vi å dele litt av hva vi lærer i dagene våre. Vi kommer til å legge ut forskjellige artikler om data, programvare, utfordringer osv.

31 January, 2020

Det kan være skummelt å sette sammen sin egen data. Når man skal montere prosessoren på hovedkortet er det mange som kan finne det litt skummelt. Hvorfor det? Vel den lille chipen som er prosessoren, er ikke bare veldig ofte den dyreste komponenten i maskinen men også den mest delikate. Om den monteres feil, om kjølingen monteres feil, eller kjølepastaen ikke blir gjort riktig kan du ende opp med at maskinen lever langt under forventninger, eller til og med at maskinen kan krasje og fryse.

Det er derimot ikke behov for bekymringer! Det er faktisk en ganske simpel oppgave å installere prosessoren så lenge du vet litt om hva du skal gjøre. Og om du ikke vet, er denne artikkelen her for å hjelpe deg.


Hva er egentlig kjølepasta?

Kjølepasta er et materiale som overfører varme og har som formål å luke ut de bittesmå mikroskopiske mellomrommene som oppstår når man setter to helt flate metall-gjenstander mot hverandre, som nettopp prosessoren og kjøleren i maskinen din. Disse små luftlommene hindrer kjøleren i å absorbere varmen fra prosessoren skikkelig, men når vi legger på kjølepasta blir dette problemet luket ut og øker prestasjonen av kjøleren betydelig, som igjen bedrer prosessoren som får tilstrekkelig kjøling.

Noen få kjølere kommer med forehåndsinstallerte kjølepasta “puter”, men vi vil alltid anbefale å bruke kjølepasta istedet.

Først skal vi forberede prosessor og kjøler

Hvis du jobber med en prosessor eller en kjøler som har vært i bruk før, må de renses. Ikke fall for fristelsen av å bruke gammel kjølepasta på nytt, eller å bare smøre på nytt lag. Kjølepasta tørker ut og stivner over tid og om det ligger gammel kjølepasta mellom prosessor og kjøler vil du ikke få en god kobling mellom komponentene.

Så først skal vi rense overflatene, sørge for at de er helt rene. Et godt valg for rengjøring er antibac kluter (parfymefrie) og sørg for å få vekk alle gamle rester og få metall-overflaten skinnende ren på både prosessoren og kjøleren.

Deretter skal vi smøre på kjølepastaen

Det finnes mange forskjellige råd og tips om du søker på nettet. Noen sier du skal legge ned en liten dråpe, andre sier du skal lage et kryss, osv. Det som er viktig er at etter vi har lagt på kjølepastaen og monterer kjøleren på prosessoren, skal kjølepastaen flates ut i et papir-tynt lag mellom komponentene, og for å oppnå dette er en en god dråpe midt på prosessoren helt optimalt ettersom den vil flates ut i en sirkel og forhåpentligvis nå ut til alle hjørnene på prosessoren.

Anbefalt rekkefølge:

Sett prosessoren inn i hovedkortet.

Press så ut en god dråpe med kjølepasta midt på prosessoren, ca. på størrelsen med en ert. Deretter skal vi sette kjøleren rett på prosessoren, i en rett vinkel, for å få kjølepastaen smurt utover i alle retninger. Om du er komfortabel med det kan du bruke en bitteliten gnikke-bevegelse mens du presser kjøleren mot prosessoren for å smøre kjølepastaen tilstrekkelig ut.

Når kjøleren nå er montert, er du ferdig! Om du føler du tok for lite på kan du alltids løfte kjøleren opp for å kikke (merk at du kanskje må rotere litt på kjøleren for å bryte vakuumet som har blitt skapt) og evt legge på litt til. Om det ble for mye må du huske å rense opp det som tyter ut på kantene. Skulle det bli et rot kan du alltids rense alt sammen og begynne helt på nytt.

Om du kan unngå det, så amnbefaler vi egentlig ikke å løfte opp kjøleren for å sjekke, vi vil trossalt ha så lite luft mellom komponentene som mulig, Med mindre du skal overklokke og belaste systemet ditt vil det mest sannsynlig ikke ha noe påvirkende utfall så lenge du har gjort prosessen korrekt.

Det var det!

Andre artikler du kanskje vil like..

Er disken din kontinuerlig full?

Er disken din kontinuerlig full?

Er disken din kontinuerlig full? Det kan være mange grunner til at maskinen din hele tiden er full, men veldig ofte...